ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

deși cursurile au început pe 11 septembrie / Suma de 15 lei pentru un copil este aceeași ca cea de anul trecut – proiect de OUG.

Elevii din 450 de școli vor beneficia de masa caldă în anul școlar 2023-2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, document aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.


În anul 2023, finanțarea programului „Masa caldă în școli” se asigură de la bugetul de stat și este de 195.000.000 de lei.


Art. 2 – „(1) Finanțarea, în anul 2023, a Programului-pilot, se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, aprobate într-o poziție distinctă în anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022, în cuantum de 195.000 mii lei.”


Lista școlilor care o să oferă masă caldă elevilor va fi stabilită prin hotărâre de Guvernului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Acest lucru înseamnă că, deși se încheie a treia săptămână de când elevii au început cursurile anului școlar 2023-2024, aceștia încă nu primesc masa caldă:


Art. 2 – „(2) Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează Programul-pilot, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul 2023 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”


Beneficiază de masa caldă doar elevii prezenți la ore


Art. 4. – „(1) Dreptul de a beneficia de prevederile art. 1 alin. (1) îl au elevii și preșcolarii prezenți la activitățile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.


(2) Autoritățile administrației publice locale, instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul educației au obligația să urmărească și să verifice buna desfășurare a procesului de aprovizionare privind distribuția către elevi și preșcolari a pachetului alimentar sau, după caz, a mesei calde.


(3) Controlul respectării prevederilor legislației în vigoare privind condițiile igienico-sanitare prin care masa caldă sau, după caz, pachetul alimentar este oferită/oferit elevilor și preșcolarilor, precum și al respectării unei alimentații sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și al direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru masa caldă distribuită sau, după caz, pachetul distribuit în spațiul unității de învățământ preuniversitar de stat.”


În proiectul de ordonanță de urgență se arată că Ministerul Educației are atribuții de monitorizare și evaluare a programului-pilot.

Masa caldă pentru elevii din 450 de școli, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern,

PROGRAMUL MASA
CALDĂ PENTRU ELEVI

28 septembrie 2023