ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

importantă de a ne aminti de cei care ne-au oferit atât de mult și de a conștientiza nevoile, dar și potențialul seniorilor. Asociația Niciodată Singur îndeamnă la respect, grijă și sprijin pentru seniori.


Instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a ONU, în baza Rezoluţiei nr. 45/106, sărbătoarea vârstnicilor a fost iniţiată în 1982. Atunci a fost elaborat un Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.


Cu această ocazie, președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță a spus:

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este o oportunitate de a ne gândi asupra complexității vârstei înaintate și de ne apleca asupra problemelor care apar odată cu aceasta.

Sărbătorind această zi, înțelegem valoarea imensă a părinților și a bunicilor noștri, cei care ne-au dat viață și ne-au crescut, deseori cu multe greutăți.

Mă implic constant, din funcția pe care ocup, pentru a veni în ajutorul persoanelor vârstnice, pe care le asigur astfel de tot respectul meu!

 La mulți ani!


Și senatorul PSD Nicușor Cionoiu a notat pe pagina sa de socializare:

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este o ocazie importantă pentru a recunoaște contribuția lor neprețuită la clădirea societății în care trăim și pentru a celebra drepturile ce le revin. Ei reprezintă o comoară de cunoștințe și înțelepciune acumulată de-a lungul deceniilor, iar prin poveștile lor ne transmit istoria și tradițiile și ne învață lecții prețioase despre compasiune și bunătate.

Trebuie să conștientizăm provocările cu care se confruntă persoanele în vârstă, cum ar fi izolarea socială, problemele de sănătate și accesul la servicii adecvate și să găsim modalități de a le oferi suport și de a crea societăți mai incluzive și mai prietenoase cu vârstnicii.

Să le oferim sprijinul și recunoașterea pe care le merită și să îi sărbătorim cu cinste pe toți cei cărora le datorăm totul, părinți și bunici, căci cu înțelepciunea lor și cu experiența lor de viață, ne arată că vârsta este doar un număr.

La mulți ani tuturor persoanelor vârstnice, să aveți zile senine, multă sănătate și să purtați mereu un zâmbet mare pe chip.

Totodată, vă doresc ca Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare pe care o prăznuim tot astăzi, să vă apere de rău și de necazuri.

Zi binecuvântată!


La nivel mondial, potrivit ONU, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. Uniunea Europeană, în ansamblu, se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei; potrivit prognozelor, până în anul 2080, aproape 30% din cetăţeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste acest prag.

În România, segmentul populaţiei vârstnice va înregistra o tendinţă accelerată de creştere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste această vârstă reprezentau 10,3% din totalul populaţiei, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.


 În ţara noastră, persoanele vârstnice sunt beneficiare ale măsurilor de protecţie socială susţinute de sistemul de asigurări sociale care acoperă riscul de bătrâneţe prin pensii, şi de măsurile de asistenţă socială pentru situaţii de dificultate sau vulnerabilitate individuală, ca dizabilitatea, situaţiile de dependenţă, sărăcia.

1 octombrie este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, o ocazie

ZIUA INTERNATIONALĂ
A PERSOANELOR VÂRSTNICE

01 octombrie 2023