Internațional de Astronautică.
O delegație a Senatului României a participat, în perioada 1-3 octombrie, la cea de-a 13-a reuniune a Federației Astronautice Internaționale (IAF) pentru miniștri și membri ai parlamentelor, organizată la Baku, în marja celui de-al 74-lea Congres Internațional de Astronautică, precum și la sesiunile plenare din deschiderea Congresului.
Din delegația Senatului au făcut parte, la invitația președintelui Federației Astronautice Internaționale, Clay Mowry, și a consilierului special al IAF pentru relații parlamentare și ministeriale, Dominique Tilmans, senatorii Marius Humelnicu, președintele Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, Nicușor Cionoiu, Maricel Popa și Eusebiu-Manea Pistru, membri ai comisiei, Florian-Dorel Bodog, vicepreședinte al Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, și Cristinel Gabriel Berea, secretar al comisiei.
“Adunarea Generală a Federației Internaționale de Astronautică a selectat Baku, Azerbaidjan, ca oraș gazdă pentru Congresul Internațional de Astronautică (IAC) 2023. Drept urmare, comunitatea spațială internațională este întâmpinată la Baku în perioada 2-6 octombrie pentru cel de-al 74-lea Congres Internațional de Astronautică.
Mă bucur de oportunitatea de a participa în capitala Azerbaidjanului, la cele mai recente evoluții din sfera spațiului, tema principală a congresului fiind: Provocări și Oportunități globale - Oferă spațiului o șansă! Alături de noi la acest eveniment a fost și domnul Dumitru - Dorin Prunariu, primul și singurul cosmonaut român care a zburat în spațiul cosmic, la data de 14 mai 1981.
IAC se desfășoară în Baku la exact o jumătate de secol după ce capitala Azerbaidjanului l-a găzduit pentru prima dată în 1973, devenind primul oraș din regiune care a făcut acest lucru.
Într-o lume în continuă schimbare în care tehnologia avansează rapid, un congres dedicat viitorului cu cele mai noi tehnologii devine imperativ. Acest eveniment a adunat minți creative, cercetători pasionați și lideri vizionari, experți din diverse domenii precum tehnologie, mediu, știință și industrie, pentru a discuta cele mai recente tendințe tehnologice, soluții moderne și inovații. Acestea sunt domenii în care inovațiile pot contribui la reducerea poluării și a impactului negativ asupra mediului înconjurător.
Viitorul este în mare măsură determinat de progresele tehnologice.” - a declarat senatorul PSD Nicușor Cionoiu, pe pagina personală de socializare.
Reuniunea IAF pentru miniștri și membri ai parlamentelor a fost găzduită de Adunarea Națională a Azerbaidjanului și a avut tema generală, Includerea soluțiilor spațiale pe agenda politică - o necesitate pentru factorii de decizie. Cele trei sesiuni de dezbateri au evidențiat rolul și contribuția soluțiilor spațiale în dezvoltarea serviciilor publice, în gestionarea dezastrelor și riscurilor și în managementul resurselor.