ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

La Călărași au fost organizate manifestări la Monumentul Eroilor, acolo unde, autoritățile județene și locale au comemorat soldații căzuți în lupte.

În 1944, la această dată, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.


Cu această ocazie, senatorul PSD Nicușor Cionoiu a spus: “25 octombrie reprezință ziua în care sărbătorim cu cinste Ziua Armatei Române, o sărbătoare importantă în calendarul național al României.

Data de 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia horthysto-fascistă.

Ziua Armatei Române este o ocazie de mândrie națională, de solidaritate în fața provocărilor actuale și viitoare, dar și un bun prilej de a onora sacrificiul, devotamentul și curajul tuturor celor care au servit și servesc în forțele armate ale României, pilonul securității naționale.

Mândri de istoria noastră, arătăm recunoștință și apreciere tuturor militarilor și veteranilor de razboi.

La mulți ani, Armata Română!


Pe rând, Consiliul Județean Călărași, reprezentat de Vasile Iliuță, Mihăiță Beștea și Bogdan Mihai, Primăria Municipiului Călărași, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, precum și Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal au depus coroane la Monumentul Eroilor, astfel arătându-și aprecierea pentru Armata Română.


Eroism, speranță, angajament față de libertate, dragoste de țară.

Cu acest spirit și cu această conștientizare sărbătorim astăzi ziua dedicată Armatei Române. Fiecare nume de soldat căzut pe care îl citim pe pietrele mormintelor, alături de miile de necunoscuți, toate reprezentate de rămășițele Soldatului Necunoscut, spun un fragment din istoria noastră colectivă.

Vieți rupte, sacrificate.

Altruism, curaj, spirit de sacrificiu, dragoste pentru patrie și pentru popor: aceste valori sunt cele care caracterizează astăzi femeile și bărbații care poartă uniforma și care, cu angajamentul lor, contribuie la construirea și păstrarea unității noastre naționale.

La mulți ani, Armata Română de ieri și de astăzi!” - A transmis președintele PSD, Vasile Iliuță.


25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire națională, ziua în care Armata Română și-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletelor românilor, ca zi în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Tradiționala sărbătoare a oștirii române ne oferă prilejul de a rememora jertfa celor căzuți pe câmpul de onoare pentru libertatea patriei, dar și de a privi cu încredere și optimism către viitor”, a declarat colonel Valerian Novac, comandant al Garnizoanei Călărași.


În cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproximativ 540.000 de militari au fost dislocați pe front, dintre care peste 90.000 au decedat, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.

An de an, la data de 25 octombrie, este marcată Ziua Armatei Române.

ZIUA ARMATEI ROMÂNE,
COMEMORATĂ LA CĂLĂRAȘI

25 octombrie 2023