ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, a susținut astăzi o conferință de presă la

sediul partidului, acolo unde a promovat noua lege a pensiilor. Aceasta a fost adoptată de Parlament în urmă cu trei săptămâni, iar pe 4 decembrie a fost publicată în Monitorul Oficial. Noua lege a pensiilor prevede două majorări anul viitor.


Beneficiile pentru pensionari sunt cele două majorări pe care cu toții le știți: de la 1 ianuarie, toate pensiile vor crește, ca urmare a creșterii punctului de pensie de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. A doua majorare, la 1 septembrie 2024, pentru eliminarea inechităților. Cei mai mulți vor câștiga, nimeni nu va pierde, în ceea ce înseamnă creșterea pensiilor”, a declarat Vasile Iliuță, președintele PSD Călărași.


Vasile Iliuță a susținut că vor exista situații în care pensiile nu vor crește deloc, însă acolo unde vor exista majorări, acestea vor fi considerabile.

Cele mai multe dintre pensii vor crește consistent, dar vor fi și pensii care vor crește mai puțin sau nu vor crește deloc, dar niciuna nu va scădea. Vor crește pensiile celor care au muncit mai mult, care au stadii mai lungi de cotizare, se elimină inechitățile dintre femei și bărbați, se elimină inechitățile dintre pensionarii care s-au pensionat în baza unor legi diferite.

Noua lege asigură creșterea continuă și sustenabilă a pensiilor, nici un Guvern nu mai poate îngheța pensiile, așa cum s-a întâmplat în 2021, în guvernarea PNL-USR”, a mai precizat Vasile Iliuță.


Legea pensiilor a creat discuții între partidele politice. Dacă partidele de opoziție au susținut că Guvernul nu va avea bani să susțină astfel de creșteri, conducerea PSD a declarat că există fonduri care să susțină viitoarele majorări.


Sursele de finanțare sunt aceleași care au fost mereu: bugetul de stat, bugetul de pensii și orice partid trebuie să găsească alternative de a putea să susțină toate programele cu care intră în campania electorală și pe care le promite cetățenilor. Așa cum Partidul Social Democrat a făcut de fiecare dată, a promis și a dus la îndeplinire în momentul în care a intrat la guvernare” SĂRITURĂ (01.43 – 02.18) „Prin adoptarea noii legi a pensiilor, PSD  a îndeplinit două obiective importante: a realizat reforma pensiilor, prin care sunt eliminate inechitățile, și se asigură creșterea continuă și sustenabilă a pensiilor.

A înlăturat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, care ar fi putut duce la înghețarea pensiilor până în 2070. Acest prag, după cum știți, a fost introdus de către USR și PNL în momentul în care și-au luat angajamente pentru proiectul de reziliență al României”, a mai adăugat președintele PSD Călărași.


Nu în ultimul rând, noua lege a pensiilor va aduce beneficii și tinerilor, susține Vasile Iliuță.

Sunt și beneficii pentru tineri. Tinerii sunt stimulați să continue studiile la nivel universitar, este stimulată natalitatea, garanția că vârsta de pensionare nu va crește după bunul plac al partidelor de dreapta”, a precizat Vasile Iliuță.


Potrivit proiectului bugetului pentru anul 2024, toți bugetarii ar urma să primească o creștere salarială de 5%.

VASILE ILIUȚĂ A PREZENTAT
NOUA LEGE A PENSIILOR

13 decembrie 2023