ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Pe 7 ian. este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, considerat cel mai important

proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ioan se încheie perioada sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie. Cu prilejul acestei sărbători, în funcție de regiunea în care trăiesc, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion “se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.


Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion este ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos în râul Iordan. Viața sa a fost consacrată pregătirii poporului pentru venirea lui Mesia, iar umilința și credința sa au rămas un exemplu de curăție spirituală.

Misiunea Sfântului Ioan era de a oferii poporului său, popor ales de Dumnezeu, darul Botezului, prin care oamenii se căiau pentru păcatele săvârșite, pregătind sufletul pentru primirea iertării.

Cel mai mare dintre cei născuți din femei, vestitorul și botezătorul lui Iisus să ne ocrotească și să ne îndrepte pașii pe drumul cel bun.

La mulți ani sărbătoriților!” - notează Senatorul PSD Nicușor Cionoiu, pe pagina personală de socializare.


De Sfântul Ioan, există obiceiul numit „Udatul Ionilor”. În Bucovina de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere.

În Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtaţi prin sat până la râu, unde erau botezaţi.


Am sărbătorit Sfântul Ion în comuna Independența, alături de părintele Gheorghe Marcian, primarul Rădulescu Gabriel și călărășenii din localitate.

Praznicul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul să aducă lumină și binecuvântare în viața tuturor!

Fie ca vocea sa plină de dreptate să ne inspire purificarea sufletului și drumul către lumină.

La mulți ani tuturor celor care-i poartă numele!” a transmis deputatul PSD Constantin Bîrcă.


Conform tradiției, după Sfântul Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot anul.


TRADIȚII DE SFÂNTUL
IOAN BOTEZĂTORUL

07 ianuarie 2024