ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Recent, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora România s-ar afla

într-o epidemie de gripă. Ministerul Sănătății a reacționat rapid și a dezmințit această informație. Specialiștii anunță chiar că se înregistrează cu 30% mai puține cazuri față de aceeași perioadă a anului trecut. În județul Călărași, săptămâna trecută au fost raportate 31 de cazuri cu simptome de gripă.


Într-adevăr, suntem în sezon gripal, este normal să avem cazuri de gripă, este normal să avem viroze respiratorii, este normal să avem pneumonii, însă nu au fost depășite aceste baseline-uri, aceste niveluri la care ne raportăm ca să poată epidemiei.

Dar în mod cert, numărul cazurilor este în creștere și probabil va veni și momentul în care va fi declarată epidemia de gripă”, a declarat Camelia Truică, medic primar epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Călărași.


Medicii spun că simptomele de gripă sunt mult mai puternice decât la orice altă viroză respiratorie.

Manifestările clinice în gripă sunt mult mai zgomotoase decât în celelalte viroze respiratorii. Se instalează brusc, cu febră mare, cu stare generală proastă, care ne limitează activitatea fizică și câteodată activitatea intelectuală, cu dureri musculare, dureri articulare, dureri osoase, plus semnele respiratorii care se întâlnesc în toate virozele respiratorii, cu tuse, strănut, lăcrimare”, a mai spus Camelia Truică.


De asemenea, specialiștii susțin că singura armă împotriva gripei rămâne vaccinul.

Vaccinarea antigripală a început și continuă și este bine să o facem chiar până la sfârșitul lunii ianuarie, pentru că analizele multianuale pe care le avem arată că în România cele mai multe cazuri de gripă se înregistrează în luna februarie.

De regulă, vârful epidemiei este în luna februarie. Instalarea imunității durează cam două săptămâni. Putem încă beneficia de vaccinare, pentru că nu s-a atins nivelul așteptat al circulației virusurilor gripale”, a precizat medicul.


Medicii se așteaptă ca în următoarea perioadă cazurile să crească, mai ales în contextul în care copiii s-au întors la școală din vacanță. Totodată, în această perioadă, în România există epidemie de rujeolă, iar specialiștii le recomandă părinților să îi țină pe cei mici acasă în cazul în care prezintă simptome.

Știu că nu ne place, știu că sunt persoane care se revoltă când vor auzi, dar recomandăm pentru persoanele care prezintă simptome respiratorii și care trebuie să se deplaseze să își facă achiziția de produse esențiale, să se protejeze întâi pe ele și să protejeze celelalte persoane purtând masca”, a mai declarat Camelia Truică, medic primar epidemiolog în cadrul DSP Călărași.

MEDICII ANUNȚĂ CĂ NU
EXISTĂ ÎNCĂ O EPIDEMIE DE GRIPĂ

08 ianuarie 2024