ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Nu mai puțin de 7.600 de posturi vor fi scoase la concurs în sistemul medical.

Decizia vine în urma aprobării a două memorandumuri în cadrul ședinței de guvern desfășurate joi, 11 ianuarie a.c.

La nivelul României, subiectul privind necesitatea suplimentării posturilor ocupate din sistemul de sănătate central și din subordinea autorităților locale a prezentat întotdeauna interes, sănătatea fiind, poate, principalul sistem care se confruntă cu o lipsă acută de personal.


Au fost adoptate de Guvern două memorandumuri, unul propus de Ministerul Sănătății pentru spitale din subordinea ministerului, respectiv, unul propus de Ministerul Dezvoltării pentru spitale aflate în subordinea autorităților locale. În total, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.


Mai mult, în cadrul memorandumului au fost propuse Guvernului un număr de posturi dedicate serviciilor de ambulanță. Ulterior, Ministerul Sănătății a aprobat 365 de posturi, acestea putând fi ocupate prin concurs.

Pentru Ministerul Sănătății, medicina de urgență reprezintă o prioritate, iar intervențiile, mai ales acum, în această perioadă, la diverse solicitări, sunt extrem de importante și credem că în felul acesta putem acoperi nevoia de personal”, a adăugat aceeași sursă menționată anterior.


Mai mult, pentru ca lipsa de personal din cadrul unităților sanitare să fie acoperit într-un timp cât mai scurt, însuși ministrul Sănătății a transmis managerilor spitalelor să organizeze concursurile de ocupare ale posturilor imediat după trecerea celor 30 de zile de la publicare.

Este esențial, pentru că nu trebuie să așteptăm șase luni ca să scoată posturile la concurs, le pot scoate cât mai repede. Rugămintea este să facă acest lucru cât mai repede, încât acești 7.600 sau mai mult de 7.600 de oameni care ar putea să ajute sistemul de sănătate, să poată să fi angajați cât mai repede”, a conchis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.


Cu toate acestea, doar jumătate din posturile cerute au fost deblocate în urma memorandumurilor. Mai exact, au fost deblocate în totalitate posturile de medic, jumătate din posturile de asistent medical și 30% din alt personal care ajută la buna realizare a actului medical.

PESTE ȘAPTE MII DE POSTURI
DEBLOCATE ÎN SISTEMUL SANITAR

12 ianuarie 2024