ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Miercuri, 17 ianuarie a.c., Consiliul Județean Călărași a semnat contractul de

consolidare seismică și modernizare a Spitalului Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian”.


Directorul companiei de construcții SC Erbașu SA a fost prezent în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, acolo unde, alături de Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, Ion Samoilă, vicepreședinte aceleiași instituții, Marius Fulga managerul public al județului Călărași, și Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași, au discutat despre noul proiect. Conform constructorului, se încearcă o corelație între proiectul de amenajare și modernizare și proiectul clădirii noi a spitalului.


Proiectul a obținut finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență la sfârșitul anului 2022, atunci când autoritățile au declarat că intenționează să consolideze clădirea în detrimentul demolării.

Consolidarea Spitalului Județean de Urgență Călărași, corpurile F, G, H, acelea despre care știți că vechea administrație voia să le demoleze, dar noi am ținut neapărat să nu demolăm, pentru că este, totuși, o construcție recentă. (…)

Ne-am zbătut și am găsit această oportunitate de  consolidare. Chiar dacă facem aripa noua de spital, este nevoie de spații, în continuare, la Spitalul Județean de Urgență“, a declarat Ion Samoilă, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași.


Chiar dacă se intenționează ca proiectul de consolidare sesismică se dorește a fi finalizat în cel mai scurt timp, constructorul a punctat importanța acordării unei perioade de timp suficient de mare pentru a găsi cele mai bune soluții privind proiectarea.

Este o clădire deja existentă. Sunt clădiri construite pe niște trasee tehnologice medicale din anii ‘70. Acestea trebuie aduse la zi. În momentul actual, filozofia în zona medicală este cu totul diferită față de acum 30-40 de ani. Cea mai bună soluție se găsește în momentul proiectării”, a declarat Cristian Erbașu, directorul SC Construcții Erbașu SĂ.


Pentru Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, semnarea contractului de consolidare a corpurilor F, G, H coincide cu finalizarea obiectivelor propuse la preluarea mandatului, în ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian”.

Cu această lucrare, noi am finalizat toate investițiile pe care ni le-am propus. Am identificat problema cu care se confruntă aceste corpuri încă din anul 2015. Am putut depune proiectul pentru consolidare abia acum, când Programul Național de Redresare și Reziliență a permis ca aceste proiecte să fie finanțate”, a precizat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.


Administratorul public al județului Călărași, Mihai Bogdan, se arată încântat de noua colaborare cu compania de construcții care, în prezent, se ocupă de noul corp al spitalului.

Când am văzut că la finalul procedurii a câștigat SC Erbașu SA, mi s-a luat o piatră de pe inimă. Mi-am zis că spitalul va fi construit așa cum trebuie și predat în termen. Sunt sigur că așa va fi”, a conchis Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași.


Proiectul a câștigat finanțarea în cadrul primei runde de atragere de fonduri, pe Componeneta C5/Valul Renovării. La Spitalul Județean de Urgență, valoarea totală a investiției se ridică la aproape 43 de milioane de lei fără TVA.

CONSOLIDAREA SEISMICĂ A CORP.
F, G, H ALE SPITALULUI JUDEȚEAN

17 ianuarie 2024