ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Ziua de 24 ianuarie reprezintă un important reper istoric în istoria

românilor. Aceasta marchează atât Mica Unire, cât și înființarea, la București, a primului Parlament unic al României, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Tot în aceeași zi, în anul 1918, Republica Democratică Moldovenească și-a proclamat independența.


Sărbătorim cu mândrie la început de an Ziua Unirii Pricipatelor Române, un moment istoric care a însemnat împlinirea visului de unitate al poporului nostru.

Unirea Moldovei cu Țara Românească a dus la formarea statului român modern și a reprezentat un pas esențial în direcția consolidării identității noastre naționale.

La mulți ani, dragi români!” - notează deputatul PSD Constantin Bîrcă pe pagina personală de socializare.


Axa cronologică a momentelor-cheie care au dus la Unirea Principatelor Române:

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866) a rămas în istoria românilor ca Domnul Unirii, cel care a pus bazele statului român modern. Pe 11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice și în locul lui a fost adus, pe 10 mai 1866, un principe străin, în persoana lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen.


165 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, marcată prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, un compromis patriotic ce avea un singur scop, #Unirea. Aceasta este o amintire a unității noastre naționale, iar astăzi celebrăm cu recunoștință parcursul istoric al României și ne angajăm să construim un viitor în care valorile noastre să ne unească în continuare.

Mica Unire este un simbol al solidarității și aspirației comune pentru autonomie și identitate națională. Să ne amintim și să sărbătorim împreună această pagină importantă din istoria României!

La mulți ani, români!

La mulți ani, călărășeni!

Să păstrăm vie unitatea, acum și peste generații.” - a transmis senatorul PSD Nicușor Cionoiu pe pagina personală de socialziare.

24 IANUARIE – ZIUA UNIRII
PRINCIPATELOR ROMÂNE

24 ianuarie 2024