ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Executivul decide să extindă cu două luni limitarea adaosurilor comerciale la

produsele alimentare esențiale. Ciolacu afirmă că Guvernul își propune să identifice un mecanism stabil pe termen lung pentru a menține prețurile “sub control”.


Scopul principal al ședinței de azi e să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este o deciziei prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creșterea speculativă a prețurilor.

În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimente de bază prețuri mai mare cu 20%. În paralel, am stabilit să fie doar pentru două luni”, a precizat Marcel Ciolacu.


Ministerul Agriculturii a anunțat că Anexa la ordonanța de urgență a fost actualizată, eliminând orezul cu gramaj între 0,5 și 1,5 kg, cozonacul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată. În schimb, au fost adăugate limite pentru unt (până la 250 grame) și magiun (până la 350 grame).

În plus, s-a introdus o excepție de la aplicarea ordonanței pentru produsele agricole și alimentare menționate în anexă, utilizate ca materii prime în procesele de producție și prelucrare, care fac parte din relațiile comerciale dintre producători și procesatori.


De asemenea, în cadrul introducerii unui nou sector prioritar privind eficiența energetică în agricultură, ce permite finanțarea investițiilor strategice gestionate de organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile acestora, s-a evidențiat necesitatea modificării articolului 6 din Legea nr. 138/2004 a îmbunătățirilor funciare, republicată.


Propunerea de modificare este justificată de necesitatea introducerii în categoria de beneficiari privaţi a organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi federaţiilor de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, care vor putea accesa mai facil măsurile de sprijin finanţate din fonduri publice nerambursabile sau alte fonduri publice.

Modificarea va contribui la îndeplinirea obiectivelor privind eficienţa energetică si la implementarea proiectelor care au ca scop instalarea surselor regenerabile de energie la nivelul infrastructurii deţinută de aceştia, precum şi reabilitarea infrastructurii de irigaţii deţinute, ducând la reducerea utilizării combustibililor fosili ca sursă de energie precum şi la eficientizarea utilizării resurselor de apă.

În plus, modificarea va permite ca această categorie de beneficiari să poată accesa şi alte fonduri, fără a se limita la un program anume”, a transmis Ministerul Agriculturii.

LIMITAREA ADAOSULUI COMERCIAL LA
PRODUSELE ALIMENTARE SE EXTINDE

01 februarie 2024