ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

În cadrul ședinței de guvern de pe 8 februarie a.c., autoritățile au stabilit

decontarea de până la 50% din cheltuielile aferente consumului de energie electrică, necesare funcționării echipamentelor pentru irigații, cheltuieli înregistrate în anul anterior și neplătite.


Astfel, cota de până la 50% nu se va limita la anul în curs, fiind creată posibilitatea decontării cheltuielilor din anul anterior din bugetul alocat pentru anul următor.

Prin aprobarea acestei hotărâri de Guvern, s-a stabilit modalitatea de decontare a cheltuielilor în cotă de până la 50% pentru consumul de energie electrică necesară funcționării echipamentelor pentru irigație, iar aceste fonduri se suportă de la bugetul de stat.

Această soluție de decontare a unei părți semnificative din cheltuielile cu irigațiile făcute anul trecut de fermieri are, evident, în vedere redresarea economică a producătorilor ca urmare a pagubelor provocate de secetă”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.


Decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru irigații pentru anul 2023 vizează atât diminuarea efectelor fenomenului de secetă asupra producției agricole, cât și reducerea impactului asupra anului agricol următor.


De asemenea, România va beneficia de 34 de milioane de euro, sprijin din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru sezonul de vară 2022. Banii au fost deja virați în luna decembrie a anului trecut, autoritățile având la dispoziție 18 luni pentru implementarea acestui ajutor de stat.


De asemenea a fost adoptată Ordonanța de urgență privind aprobarea schemei de ajutor de stat – “Creditul Fermierului”.


Prin acest act normativ se urmărește creșterea accesului la finanțare pentru fermieri prin instituirea unei  scheme de ajutor de stat “Creditul Fermierului”. În cadrul acestei scheme de ajutor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale acordă un ajutor de stat, sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni


Acest ajutor nu va depăși rata dobânzii, astfel încât creditorul, care poate accesa cel mult 280.000 credite va plăti eventual acel 1,5%, marja pe care banca are dreptul să o adauge peste cota de ROBOR la trei luni când negociază un credit”, a mai declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.


Bugetul schemei de ajutor de stat are o valoare de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul a 164,1 milioane euro şi se asigură în limita sumelor disponibile din contul “Fondul pentru creditare și garantare a creditelor”, precum și a prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 3.500 de beneficiari.

50% DIN FACTURILE LA ENERGIE,
DECONTANTE DE GUVERN

23 februarie 2024