ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență privind instituirea unei

scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, la cultura de tomate în spații protejate și 20.868.280 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.230.000 euro la cultura de usturoi.

Susținem producția românească!

Căutăm cele mai corecte măsuri ce vin în sprijinul fermierilor români.

În sedința de ieri a Guvernului a avut loc modificarea Programului Tomata și Programului usturoiul românesc, prin care se acordă mai devreme o parte din bani, deoarece legumicultorii au nevoie de bani pe tot parcursul anului agricol. Se alocă 1.500 de euro/ 1000 mp pentru producătorii de tomate și 1.500 de euro/ha pentru cultivatorii de usturoi românesc.

Prin Programul Tomata și Programul usturoiul românesc, producătorii români vor primi în acest an 3000 euro/1000 de mp cultivați cu tomate în spații protejate, respectiv 3000 euro/ha pentru cultivatorii de usturoi.

Totodată, în ședința de ieri s-a aprobat si continuarea Programului de susținere a producției de cartof, prin care fiecare beneficiar va primi 200 de euro/ha.

Producția românească trebuie să crească, astfel încât românii să aibă acces la hrană românească de calitate” - notează senatorul PSD Nicușor Cionoiu pe pagina personală de socializare.


Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spații protejate și de usturoi.

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se vor face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren se realizează de către echipe mixte DAJ-uri și APIA și vizează deplasarea în teren pentru verificarea suprafețelor înființate și menținerea acestora.


În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depășește resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.

PROGRAMELE TOMATA ȘI
USTUROIUL ROMÂNESC CONTINUĂ

24 februarie 2024