ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

În data de 16 martie 2024, începând cu ora 12:00 va avea loc Vernisajul

“Miopie Istorică”, artist Sever Petrovici-Popescu, la Muzeul Municipal Călărași (Str. 1 Decembrie 1918, Nr. 305, Călărași).


Muzeul Ororilor Comunismului în România alături de Muzeul Municipal Călărași are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziţiei de artă contemporană a lui Sever Petrovici-Popescu, intitulată MIOPIE ISTORICA, proiect curatorial de Ioana Marinescu.

Expoziția prezintă o serie de fotosculpturi, bazate pe o cercetare artistică privind episodul deportărilor din Bărăgan din 1951.


Expoziția „Miopie Istorică” realizată de Sever Petrovici-Popescu și curatoriată de Ioana Marinescu este un proiect muzeal itinerant, produs de Muzeul Ororilor Comunismului în România. Desfășurată în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, 1.500 de vizitatori au trecut deja pragul expoziției, luând contact direct cu fenomenul deportărilor din Bărăgan. Prin prezența la Muzeul Municipal Călărași, ne-am asumat în continuare, cele două obiective principale și anume: educarea publicului larg cu privire la episodul 1951 și familiarizarea privitorului cu arta contemporană practicată Sever Petrovici-Popescu.

Prin urmare, pentru a facilita accesul publicului la expoziție și la dezbaterea rezultată din desfășurarea demersului artistic, s-au întreprins acțiuni în vederea încheierii unor parteneriate strategice cu diferite instituții culturale. În perioada următoare vom începe concretizarea acestora pentru a itinera expoziția și în alte orașe din țară.


În „Miopie Istorică”, Sever Petrovici-Popescu folosește instrumentarul artistic pentru a înfățișa și a reaminti publicului larg o pagină de istorie prea puțin cunoscută și dezbătută în cărțile de istorie: deportările în Bărăgan. În timpul regimului comunist din România, deportarea a fost o măsură cu caracter represiv, al cărei scop l-a reprezentat izolarea și marginalizarea celor definiți ideologic ca „dușmani ai poporului”.

În urma acțiunii de dislocare din 18 iunie 1951, aproximativ 44000 de persoane au fost obligate să-și mute domiciliul în Câmpia Bărăganului. Acest fapt a presupus strămutarea din propria locuință sub amenințarea armei și formarea unor comunități noi cu resurse precare. Treptat, cele 18 sate proaspăt formate au fost părăsite, din ele, rămânând azi doar câteva case în Dâlga Nouă, Rubla și Fundata.


Expoziţia este deschisă la Muzeul Municipal Călărași în perioada 16 martie 2024 – 14 aprilie 2024, iar programul de vizitare este de luni până sâmbătă, orele 09:00 – 17:00.

MIOPIE ISTORICĂ,
LA MUZEUL MUNICIPAL CĂLĂRAȘI

07 martie 2024