ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Anul trecut, în noiembrie, autobuzul plutitor ajungea la Călărași, marcând astfel o

premieră națională. Este primul vehicul de acest gen ajuns în țara noastră, iar autoritățile județene au plătit pentru el aproximativ 900.000 de euro.

Autobuzul face parte dintr-un proiect mai amplu, care implică inclusiv construirea unei faleze și a unei gări fluviale. Deși autobuzul ar fi trebuit să circule începând de anul acesta, călărășenii mai au de așteptat. Întârzierea vine pe fondul unei lipse de finanțare pentru realizarea întregului proiect.


Cred că la anul ne putem plimba cu el și să avem faleza terminată. Este un proiect șase milioane de euro, transfrontalier, în care Primăria municipiului Călărași trebuie să realizeze construcția și întărirea malului, plus gara fluvială”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.


Până în acest moment, vehiculul a trecut cu brio toate testările. Acesta va parcurge 12 kilometri, iar o călătorie va dura aproximativ 30 de minute. În total, autobuzul poate transporta până la 35 de persoane.

Eu voi face tot ce este posibil pentru a opri tot ce înseamnă turism, să nu se mai ducă spre Tulcea, să putem să îi oprim la Călărași, să facem mica Deltă a Călărașiului.

Avem aceste condiții naturale pe care trebuie să le punem în valoare și eu voi fi cel care voi continua să aduc proiecte de turism în județul Călărași și municipiul Călărași”, a mai spus Vasile Iliuță.


În momentul în care va fi dat în folosință, autobuzul va fi condus de două persoane: un șofer pe uscat și un căpitan naval pe Dunăre.

Da, am curaj să mă urc în el, m-am și urcat în el. Am făcut o călătorie cu el pe apă, am văzut cum circulă, e ok. Nu se simte nimic, este ca o ambarcațiune plutitoare”, a mai spus Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.


Autobuzul a fost cumpărat de la o firmă din Ungaria. În toată Europa mai există cinci astfel de vehicule. Unul dintre el se găsește chiar în Budapesta.

LANSAREA LA APĂ A
AUTOBUZULUI PLUTITOR ÎNTÂRZIE

20 martie 2024