ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Joi, 28 martie a.c., în cadrul ședinței de guvern, autoritățile au stabilit

menținerea mecanismului de plafonare a costurilor privind energia și gazele naturale până în primăvara anului viitor. Astfel,  populația și companiile, în calitate de consumatori finali, vor rămâne în continuare protejați față de volatilitatea de pe piața energiei și a gazelor naturale.


Astăzi, Guvernul României a adoptat o optimizare a Ordonanței 27, cea care instituie schema de compensare-plafonare și care a asigurat o stabilitate și o protecție a consumatorului final, atât cel casnic, cât și cel non-casnic”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.


Prețuri mai mici la energie înseamnă scăderea costurilor de producție pentru firme, prin urmare, prețuri mai competitive la produsele fabricate în România.

În noua formulă îmbunătățită, care se va aplica de la 1 Aprilie, scad plafoanele pentru producătorii și furnizorii de energie, în acord cu evoluția pieței. În egală măsură se ajustează și nivelul compensărilor acordate de stat pentru diferența dintre prețul de achiziție/distribuție și cel plafonat.” - transmite senatorul PSD Nicușor Cionoiu.


Conform ultimelor date disponibile, puterea instalată de prosumatori a ajuns la 1500 de megawați. Această valoare coincide cu o putere instalată care depășește centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă.

Evident, producția fiind intermitentă, nu se ridică la nivelul unei producții în bandă, dar prosumatorii reflectă viitorul sistemului energetic, nu doar în România, ci și în lume. Asta înseamnă descentralizare, digitalizare, decarbonizare. Şi vom continua să susținem acest fenomen, inclusiv prin investiții fără precedent în rețeaua de distribuție din fondul pentru modernizare”, a conchis Sebastian Burduja, ministrul energiei.


Producătorii de gaz de exemplu vor putea vinde gazul cu maximum 120 lei/MWh, față de 150 lei/MWh, nivel pe care-l practică în prezent pentru a-și maximiza profiturile, deși piața liberă a scăzut sub acest plafon. Prin urmare, un plafon mai scăzut va duce inevitabil la scăderea prețurilor.

Totodată, consumatorii casnici rămân în continuare protejați.” - mai noteaza senatorul PSD Nicușor Cionoiu.


Din martie 2025, facturile românilor n-ar trebui să crească. Mai mult decât atât, Comisia Europeană solicită direcționarea acestor măsuri către consumatorii vulnerabili. România a ales o variantă a acestei paradigme, în care a echivalat nivelul de consum pe gospodărie cu nivelul de venit. Asta înseamnă că persoanele care au un consum lunar de sub 100 de kilowați/oră plătesc cel mult 0,68 de lei kilowatt/oră, pe când o gospodărie cu peste 300 de kilowați/oră consum lunar plătește aproape dublu.

PLAFONAREA COSTURILOR
PRIVIND ENERGIA ȘI GAZELE

29 martie 2024