ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași

a finalizat procesul de închidere a centrului de plasament pentru copiii cu handicap sever și a înființat apartamentele sociale cumpărate de Consiliului Județean Călărași.

Este vorba despre patru astfel de apartamente în care vor fi găzduiți câte șase copii. Apartamentele au fost prezentate miercuri, iar trei dintre ele au trei camere, în timp ce unul are patru camere.


Ca dotări, vor beneficia de mobilier și aparatură electrocasnică pe care noi am asigurat-o deja, dar încet-încet ne vom adapta și la cerințele pe care le vom afla și noi, dacă mai e nevoie de nevoie de un cărucior, de o masă de servit. Eu cred că ne vom descurca cu ce dotării avem la centru”, a declarat Daniela Arbagic, directoarea DGASPC Călărași.


Relocarea în aceste apartamente a copiilor cu dizabilități care sunt instituționalizați are loc în contextul în care legislația nu le mai permite autorităților să îi găzduiască în centre rezidențiale. Totodată, autoritățile anunță că fac deja demersuri pentru cumpărarea unui al cincilea apartament care să găzduiască încă șase copii.


E o reușită a Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului. Noi, Consiliul Județean, le-am cumpărat apartamentele, iar igienizarea și modernizarea la ceea ce ați văzut astăzi se datorează colectivului Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, în speță doamne director Daniela Arbagic”, a precizat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.


Totodată, conducerea DGASPC Călărași anunță că cei 24 de copii vor beneficia de asistență și supraveghere permanentă, 24/24. Pe lângă personalul specific pentru fiecare apartament în parte, va exista și un personal de specialitate, comun pentru toate cele patru apartamente. Este vorba despre un șef de centru, un psiholog, un asistent social, un magazioner și doi asistenți medicale, care vor avea un program normal de lucru și vor vizita și supraveghea toți cei 24 de copii.


Am încercat în această relocare și distribuire nouă a copiilor să menținem și același personal și același grup de copii. Adică un modul din fostul centru de plasament se mută, practic, într-un apartament social, care devine un nou serviciu social. Fiecare apartament va fi licențiat separat și atunci noi trebuie să ne aliniem la toată legislația necesară”, a mai spus Daniela Arbagic.


În total, cele patru apartamente au costat aproximativ 350.000 de euro.

APARTAMENTELE SOCIALE
PENTRU COPIII CU DIZABILITĂȚI

29 mai 2024