ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Elevii și profesorii vor avea zi liberă miercuri, 5 iunie 2024, de Ziua Învățătorului,

pentru prima dată la nivel național, în urma marii greve a profesorilor. Conform noului contract colectiv de muncă la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală și care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023, această zi liberă nu trebuie recuperată.


Amintim că mai sunt patru săptămâni de școală până la vacanța de vară 2024. Elevii de clasa a XII-a termină anul școlar pe 7 iunie, cei de clasa a VIII-a pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie.


Ziua Învățătorului este sărbătorită anual pe 5 iunie, dată instituită prin Legea nr. 289/2007, care marchează nașterea lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului românesc modern.


În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă conform Codului Muncii, fiind a doua zi de Rusalii, dar profesorii erau în grevă.


În urma unor sesizări privind presiuni asupra salariaților greviști, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au trimis o adresă către școli, subliniind că zilele libere plătite din perioada 1-5 iunie 2023 se acordă tuturor angajaților din Învățământ.


Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru angajații din Educație incluse în noul contract colectiv de muncă, semnat de liderii sindicali și ministra Ligia Deca, care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

ZI LIBERĂ NAȚIONALĂ
PENTRU ELEVI ȘI PROFESORI

29 mai 2024