Celebrarea privind prima atestare istorică a municipiului Oltenița deja
a început în orașul călărășean. Chiar dacă, oficial, Zilele Municipiului Oltenița vor debuta la finalul acestei luni, conducerea Unității Admnistrativ-
În cursul zilei de vineri, 11 aprilie a.c., municipalitatea și oamenii importanți din istoria oltenițeană au fost prezenți la Direcția de Cultură, acolo unde, Mihăiță Beștea, primarul municipiului Oltenița, a organizat decernarea titlurilor de “Cetățean de onoare”, precum și premierea activității unor personalități marcante la nivelul localității.
“Astăzi celebrăm nu doar oltenițenii, ci și identitatea noastră. Pe 13 aprilie se vor împlini 510 ani de la prima atestare istorică a orașului nostru, atestare făcută în timpul lui Neagoe Basarab, domn al Țării Românești. Oltenița a fost întotdeauna un punct strategic, a fost un martor al dezvoltării celor două state.
Orașul dintre cele două ape este mai mult decât un simplu municipiu. Acesta este casa noastră, locul în care întotdeauna ne întoarcem cu căldură în suflet. În această atmosferă emoționantă și festivă, de-
Prezenți la evenimentul cultural au fost și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Călărași, Laurențiu Ionescu și Bogdan Mihai, precum și deputatul Ion Samoilă și Marian Necula, protopopul Protoieriei Oltenița. De asemenea, la invitația primarului Mihăiță Beștea a răspuns afirmativ și conducerea structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Pentru bună colaborare și sprijinul acordat de Primăria Municipiului Oltenița în menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, Ionel Marcu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, i-
Procesul de selecție a cetățenilor care au primit înaltă distincție nu a fost ușor, dimpotrivă. Pentru ca majoritatea domeniilor de interes din sfera socială să fie reprezentate pe scena sălii de cultură, organizatorii au recurs, ca de fiecare dată, la meritocrație.
Chiar dacă o mare parte dintre personalitățile oltenițene nu mai sunt în viață, activitatea acestora a fost recunoscută oficial.
Pavel Iulian Lucian, profesor, și-
Profesor de istorie, Hociotă Constantin și-
Lichiardopol Cristian, cunoscut pentru performanțele elevilor pregătit cu atenție în cei 43 de ani de activitate, profesorul de matematică și-
Dacă educația a reprezentat un domeniu forte în ceea ce privește performanța personalităților oltenițene, nici medicina nu se lasă mai prejos. Doctorul Popescu Lucian, cunoscut de majoritatea cetățenilor, și-
Fiind șeful Sectiei de Medicină Internă din cadrul Spitalului Universitar, Negreanu Lucian a sprijinit constant Spitalul Municipal Oltenița, colaborând activ cu medicii acestei unități spitalicești.
Tot absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Petrescu Liana a profesat timp de peste 40 de ani. Inițial pediatru, medicul a condus Spitalul Municipal Oltenița pentru 13 ani.
Medic pediatru și, mai apoi, medic de familie, Rusu Mariana a tratat cu grijă tinerii și vârstnicii oltenițeni timp de aproape 40 de ani.
Burcoș Traean a obținut nota 10 la examenul de diplomă. Medicul a fost un sprijin constant pentru Spitalul Municipal Oltenița, colaborând activ cu medicii acestei unități mediale.
Profesor și director al Liceului “Nicolae Bălcescu”, Stoicu Nicolai a avut cel mai mare număr de elevi calificați la faza națională a olimpiadelor școlare, iar, în cei șase ani în care a fost la conducerea instituției de învățământ, procentul de promovare la bacalaureat a fost 100%.
Activitatea publicistică extinsă l-
Pe lânga titlurile de “Cetățean de onoare”, municipalitatea a ținut să precizeze importanța actualilor consilieri locali, precum și a celor din mandatele precedente în dezvoltarea orașului.
După evenimentul dedicat special oamenilor care au contribuit la bunăstarea oltenițenilor, cetățenii au putut participa, în foaierul Direcției de Cultură, la lansarea cărții bine-
510 ANI DE LA PRIMA ATESTARE
ISTORICĂ A MUN. OLTENIȚA
14 aprilie 2025