ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Membrii Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală din comuna Vâlcelele s-au

întrunit pentru ședința trimestrială, ședință care, de această dată, a marcat un eveniment important din existența asociației agricole. Vasile Iliuță, președintele consorțiului, a punctat problemele principale ale agricultorilor, dar și soluțiile acestora.


În cadrul ședinței de astăzi, am aprobat bilanțul anului 2024, modificările statutului și, de asemenea, am aprobat primirea unor noi membri în cadrul Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală. Le mulțumesc colegilor care și-au făcut timp pentru a participa la această întrunire. Am făcut un obicei din a ne întâlni în fiecare anotimp al anului. Anul acesta, întâlnirea cu membrii asociației este specială. Ședință de astăzi are o semnificație specială”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală.


Invitatul de seamă al acestei ședinței a fost profesorul universitar, Gabriel Popescu, cel care a sprijinit agricultorii din cadrul grupului. Mai mult, acestuia i se datorează existența Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală din comuna Vâlcelele. La începutul întrunirii, meritele profesorului au fost recunoscute de Vasile Iliuță, care l-a numit “președinte onorific” al asociației.


În urmă cu 20 de ani, înființam acest consorțiu. Nu a fost ușor, din contră. Totusi, sunt mândru că, la vremea respectivă, am luat o decizie înțeleaptă. Atunci, trebuia să propun un președinte care să conducă această asociație agricolă. Toți indicatorii duceau către alte persoane care se încadrau în cerintele cerute.

Totuși, eu am dorit un președinte diferit, un președinte de care eram sigur că are capacitatea de a duce acest consorțiu pe drumul cel bun. L-am propus pe domnul Iliuță și, astăzi, mă bucur să văd că am făcut o alegere excelentă”, a declarat Gabriel Popescu, profesor universitar.


Gabriel Popescu a vorbit despre schimbările climatice și importanța sistemului de irigații.

Problemele pe care le întâmpină agricultorii sunt multiple, dar principala este constituită de schimbările climatice, cu deosebire, seceta prelungită. Iată, acum, toți fermierii sunt bucuroși.

Anul 2024 nu a fost un an extraordinar din punct de vedere agricol, dar nici dezastruos. Bineînțeles, sunt fermieri mulțumiți, dar există si agricultori necăjiți”, a precizat Gabriel Popescu, profesor universitar.


Fiind o ședință festivă, mai mulți membrii ai Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală au fost premiați, aceștia primind plachete în semn de apreciere pentru implicarea în activitatea asociației agricole.


Prezent la eveniment a fost și Jenel Șerban, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Călărași, precum și reprezentanți ai Guvernului care au expus metodele prin care Statul sprijină agricultorii români.



ȘEDINȚĂ FESTIVĂ PENTRU MARCAREA
A DOUĂ DECENII DE EXISTENȚĂ

14 aprilie 2025