ÎNAPOI

ARHIVA STIRI231102- 328 DE POSTURI DESFIINȚATE DIN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂAFLĂ MAI MULTE

Legea 296/2023 reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru a consolida sustenabilitatea financiară a României pe termen lung, astfel încât statul român şi unităţile sale administrativ-teritoriale să poată susţine din fonduri publice finanţarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetăţenilor la un nivel calitativ şi competitiv impus de standardele europene. Începând cu data de 1 noiembrie 2023, posturile din fiecare administrație se vor reduce cu 10%. La nivelul județului Călărași, majoritatea posturilor vizate sunt cele vacante.

328 DE POSTURI
DESFIINȚATE

231102- PENSIILE SE VOR MAJORA ÎNCEPÂND DE ANUL VIITOR AFLĂ MAI MULTE

Noua lege a pensiilor se bazează pe principiul contributivității și vine cu reforme menite să aducă dreptate în sistemul de pensii și să ofere un viitor mai sigur pentru toți cei care au contribuit la construirea acestei țări. Toți cei cu vechime egală și contribuții egale vor primi aceeași pensie. Noua lege intră în vigoare la 1 septembrie 2024, ca excepție, articolul care prevede majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024 intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

PENSIILE SE VOR MAJORA
ÎNCEPÂND DE ANUL VIITOR

231103- ALEGERI OFSD, LA NIVELUL COMUNELOR BUDEȘTI ȘI MITRENI AFLĂ MAI MULTE

Luni, 6 noiembrie a,c, autoritățile județene și municipale au participat la Consiliul Politic Național, acolo unde, alături de sprijinul președintelui PSD România, Marcel Ciolacu, membrii formațiunii politice au abordat subiectul privind organizarea alegerilor europarlamentare.“Președintele Marcel Ciolacu ne-a spus clar că trebuie să tratăm aceste alegeri europarlamentare ca pe niște alegeri locale. De la europarlamentare se vor naște viitoare alianțe politice în funcție de scorul politic pe care îl vom obține. Tocmai de aceea, eu și primarul Marius Dulce ne-am propus să câștigăm cu 50+1 aceste alegeri”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Partidului Social Democrat Călărași.

ALEGERI OFSD, LA NIVELUL
COM BUDEȘTI ȘI MITRENI

231106- CAMPANIA “AVEM ACELAȘI SÂNGE” CONTINUĂ AFLĂ MAI MULTE

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă, în același timp, fiind o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este sănătos. Pe lângă analizele gratuite de care beneficiază donatorul, acestuia i se oferă un tichet electronic în valoare de 66,99 lei, precum și decontarea cheltuielilor de transport și o zi liberă. Cu toate acestea, sunt mulți români care încă nu au donat niciodată. Vineri, 3 noiembrie a.c., Consiliul Județean Călărași s-a alăturat inițiativei lui Ștefan Câmpulungenu, primarul comunei Lupșanu, de a ajuta un tânăr cu un diagnostic grav.

“AVEM ACELAȘI SÂNGE”
CAMPANIA CONTINUĂ

231106- CHITARA DUNĂRII REVINE  PE SCENA SĂLII “BARBU ȘTIRBEI” AFLĂ MAI MULTE

Festivalul de muzică folk Chitara Dunării revine în municipiul Călărași! În perioada 25-26 noiembrie a.c., călărășenii iubitori de acest gen de muzică își vor putea asculta cântăreții preferați. Pe 25 noiembrie a.c., pe scena Sălii “Barbu Știrbei”, Trupa OCRU va interpreta versurile lui Dorin Tudoran, Felix Sima, Șerban Foarță sau Mircea Dinescu. OCRU este un proiect muzical de Adrian Mărgineanu (voce, chitară) și Dorin Pitariu (chitară solo).

CHITARA DUNĂRII
REVINE

231106- PROTEST AL ANGAJAȚILOR CASEI DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate din toată țara au început pe 2 noiembrie un protest, din cauza salariilor mici, raportate la nivelul de muncă. Și angajații din Călărași au intrat în protest. În acest moment, sunt soluționate doar urgențele. Angajații Casei de Asigurări de Sănătate anunță că protestul va continua până când Guvernul va găsi o soluție în ceea ce îi privește.

PROTEST AL ANGAJAȚILOR
CAS CĂLĂRAȘI

231108- HRAMUL BISERICII DIN FLOROAICA, COMUNA VÎLCELELE AFLĂ MAI MULTE

Creştinii îi sărbătoresc miercuri, 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor spre Rai. Conform tradiţiei, în această zi se face marea pomenire a tuturor morţilor din familie. Pentru biserica din satul Floroaica, comuna Vîlcelele, a fost zi de sărbătoare. Cu mic, cu mare, cetățenii din comunitatea călărășeană au sosit la biserica din sat încă de la primele ore ale dimineții.

HRAMUL BISERICII DIN
FLOROAICA, COMUNA VÎLCELELE

231108- MARIUS DULCE, DESPRE PROIECTUL PROMENADA: „SUNTEM UNDEVA LA 70%” AFLĂ MAI MULTE

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a făcut noi declarații cu privire la proiectul „Promenada”, așa cum este cunoscut în spațiul public. Edilul a precizat că până la finalul anului, gradul de execuție va depăși 80%. „Pot să vă spun că suntem undeva la 70-71% fizic executat. Promisiunea constructorului este că până în decembrie vom ajunge undeva peste 80%. Este îmbucurător pentru că după aceea intrăm pe cofinanțarea noastră, pe care ne-am asumat-o de la început pe neeligibil și atunci o să putem să terminăm această promenadă, cum îi spunem noi, pentru că o să fie într-adevăr o promenadă, dar în definitive ea este legată cu o gară fluvială”, a declarat primarul municipiului Călărași.

DESPRE PROIECTUL PROMENADA:
„SUNTEM UNDEVA LA 70%”

231108- SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIL SUNT SĂRBĂTORIȚI ASTĂZI AFLĂ MAI MULTE

Sf Mihail şi Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an pe 8 noiembrie, de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici pe data de 8 noiembrie. Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. În calendarul religios popular, atât pe 8 noiembrie, cât şi în ziua precedentă, sunt pomenţi toţi morţii familiei, ofrandele aduse lor purtând numele de “Moşii de Arhangheli”. Sfinții Mihail și Gavriil au grijă însă şi de cei în viaţă: ei sunt păzitorii oamenilor din clipa în care s-au născut şi până la moarte şi se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea acestora.

SFINȚII
MIHAIL ȘI GAVRIL

231109- ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, ÎN ATENȚIA PSD CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

“Președintele Marcel Ciolacu ne-a spus clar că trebuie să tratăm aceste alegeri europarlamentare ca pe niște alegeri locale. De la europarlamentare se vor naște viitoare alianțe politice în funcție de scorul politic pe care îl vom obține. Tocmai de aceea, eu și primarul Marius Dulce ne-am propus să câștigăm cu 50+1 aceste alegeri”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Partidului Social Democrat Călărași.

EUROPARLAMENTARELE,
ÎN ATENȚIA PSD CĂLĂRAȘI

231112- REORGANIZĂRI LA OFSD JEGĂLIA AFLĂ MAI MULTE

Elena Iosif a preluat ştafeta conducerii organizației locale OFSD Jegălia. "Mulțumim, Manea Laura pentru implicare și echilibrul creat în organizația Jegălia. Așadar, Jegălia are o nouă forță feminină. Biroul de conducere OFSD Jegălia s-a reorganizat." Elena Iosif este cadru didactic și își dorește ca împreună să aducem o schimbare, având sprijinul atât al președintelui de organizație locală, Nicu Radu, cât și al organizației PSD-OFSD Călărași.

FINALIZAREA REORGANIZĂRII
LA OFSD JEGĂLIA

231116- ILIUȚĂ: VOI FI GĂSIT NEVINOVAT, IAR OPOZIȚIA VA FI DEZAMĂGITĂ AFLĂ MAI MULTE

Joi, 16 noiembrie a.c., în cursul conferinței de presă de la sediul Partidului Social Democrat Călărași, actualul președinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuță, și-a anunțat candidatura pentru alegerile viitoare. În acest moment, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și liderul formațiunii politice majoritare din județul Călărași, se află într-un amplu proces pentru abuz în serviciu. După mai multe amânări, instanța încă nu a stabilit nevinovăția actualului președinte al Consiliului Judeţean Călăraşi. Procesul, început în urmă cu câțiva ani,  este în plină desfășurare, iar următorul termen este pe 20 noiembrie a.c.

ILIUȚĂ: VOI FI GĂSIT NEVINOVAT,
OPOZIȚIA VA FI DEZAMĂGITĂ

231114- MINISTRUL AGRICULTURII, DE VORBĂ CU FERMIERII CĂLĂRĂȘENI AFLĂ MAI MULTE

Dis de dimineață, micii și marii fermieri l-au întâmpinat pe Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la stația de pompare din comuna Vlad Țepeș. În urmă cu un an, autoritățile au dat în folosință stația de irigații care alimentează atât județul Călărași, cât și județul Ialomița. După o scurtă vizită în comuna Vlad Țepeș, autoritățile s-au deplasat la o fermă de bovine, acolo unde au fost aduse în prim plan subiectele privind prețul laptelui și noile reglementări.

MINISTRUL AGRICULTURII,
DE VORBĂ CU FERMIERII

231120- REDUCEREA ACCIZEI LA MOTORINĂ ÎN AGRICULTURĂ AFLĂ MAI MULTE

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, începând cu anul 2015 se aplică schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, care se acordă sub formă de rambursare.

REDUCEREA ACCIZEI
LA MOTORINĂ

231120-VASILE ILIUȚĂ, ACHITAT. PRIMA REACȚIE A PREȘEDINTELUI CJ CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Tribunalul București l-a achitat astăzi, în primă instanță, pe Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași. Acesta a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fals intelectual și șantaj, iar magistrații au decis achitarea sa pentru toate cele trei capete de acuzare. "E un lucru normal și firesc, eu am încercat să reprezint interesele cetățenilor județului Călărași prin deciziile pe care le-am luat. Justiția a făcut dreptate, nu am decât să respect decizia justiției. Astăzi este o decizie favorabilă, chiar dacă era și o decizie nefavorabilă, respectam deciziile justiției”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

VASILE ILIUȚĂ, ACHITAT -
PRIMELE REACȚII

231122-PROTESTELE CONTINUĂ LA SUBORDONATELE MINISTERULUI MUNCII AFLĂ MAI MULTE

Angajaţii Casei de Pensii Prahova şi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) au întrerupt total activitatea, miercuri, timp de două ore, în contextul unei greve de avertisment pe fondul nemulţumirilor legate de nivelul salarizării din sistem. Gheorghe Bocioagă, membru de sindicat în cadrul Casei Judeţene de Pensii Călărași, a precizat că activitatea instituţiei, inclusiv cea cu publicul, a fost oprită în județul Călărași, în intervalul orar 08:00-10:00.

PROTESTELE CONTINUĂ LA
SUBORDONATELE MIN. MUNCII

231125-VREME REA, ÎN CĂLĂRAȘI, ÎN ACEST WEEKEND AFLĂ MAI MULTE

COD PORTOCALIU: Interval de valabilitate: 26 noiembrie, ora 02.00– 26 noiembrie, ora 16.00; Fenomene vizate: viscol. În județul Călărași va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 75…85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. În contextul emiterii CODULUI GALBEN SI PORTOCALIU, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Călărași, întrunit vineri, 24 noiembrie 2023, a aprobat o hotărâre cu privire la măsurile și acțiunile adoptate în scopul gestionării eficiente a situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase.

VREME REA,
ÎN ACEST WEEKEND

231126- CLIENȚII ENEL, DIN CĂLĂRAȘI, FĂRĂ CURENT ELECTRIC AFLĂ MAI MULTE

Alimentarea cu energie electrică în județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța continuă să fie afectată din cauza condițiilor meteorologice – cod portocaliu de viscol, cu rafale ale vântului de 85-90 km/h și vizibilitate sub 50 m. La trei zile de la furia viscolului, Enel pare să își etaleze indiferența, lăsând comunitățile în frig și întuneric. Într-o cursă împotriva viscolului, nu putem să nu ne întrebăm de ce compania aruncă în umbră orice urmă de responsabilitate și nu dispune de personal suficient și de mijloacele tehnice necesare pentru a remedia situația.

CLIENȚII ENEL, DIN CĂLĂRAȘI,
FĂRĂ CURENT ELECTRIC

231129- S-A VOTAT NOUA LEGE A PENSIILOR AFLĂ MAI MULTE

Noua lege a pensiilor a fost votată. Deputaţii au adoptat, luni, noua Lege a pensiilor publice, document aflat în procedură de urgenţă şi care a fost adoptat săptămâna trecută de către Senat. Proiectul va putea fi contestat timp de două zile la Curtea Constituțională, iar ulterior merge la promulgare. Principalele prevederi din actul legislativ sunt creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie anul viitor, recalcularea lor din septembrie 2024 și vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei în ianuarie 2035.

S-A VOTAT NOUA
LEGE A PENSIILOR

231130- SF ANDREI - O SĂRBĂTOARE IMPORTANTĂ PENTRU ROMÂNI AFLĂ MAI MULTE

Aproximativ 960.000 de români care poartă numele de Andrei sau Andreea, şi derivate din acestea, îşi serbează onomastica, astăzi, de Sfântul Apostol Andrei. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, sunt 528.010 bărbaţi cu numele de Andrei sau derivate ale numelui şi 431.933 de femei cu numele de Andreea sau derivate.

SĂRBĂTOAREA
SFÂNTULUI ANDREI

231130-MINISTRUL FAMILIEI, TINERETULUI ȘI EGALITĂȚII DE ȘANSE, VIZITĂ DE LUCRU ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Miercuri, 29 noiembrie a.c., județul Călărași a primit vizita ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Natalia Intotero. Aceasta, însoțită de președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță a vizitat mai multe obiective de interes de pe raza județului.  Începând cu ora 11:00, autoritățile l-au întâmpinat pe ministrul Familiei, Tineretului si Egalității de Șanse în fața Consiliului Județean Călărași.

MINISTRUL FAMILIEI, ÎN VIZITĂ
DE LUCRU ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

Pensiile se vor majora, începând cu anul 2024

231102- PENSIILE SE VOR MAJORA ÎNCEPÂND DE ANUL VIITOR

328 de posturi desființate în administrație

231102- 328 DE POSTURI DESFIINȚATE DIN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ